Tradicionalni slovenski zajtrk
Glede na epidemiološke razmere se je letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan !« v našem vrtcu izvedel nekoliko drugače kot v preteklih letih. Kljub temu, da smo bili v vrtcu številčno okrnjeni, smo si vseeno z užitkom privoščili zdrav zajtrk in nekoliko več spregovorili o nujnosti zdravega prehranjevanja. Pozornost smo namenili ozaveščanju in spodbujanju otrok k uživanju slovenske hrane z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom. Namen TSZ je sporočilo, da je pomembno začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Zajtrk pozitivno vpliva na dobro počutje čez cel dan. Ne smemo pa tudi pozabiti na pomen uživanja lokalno pridelane hrane. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem se tudi ohranjajo delovna mesta na podeželju. Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade. Med drugimi je to redno vsakodnevno zajtrkovanje. Upamo, da bomo lahko v prihodnjih letih ponovno vsi skupaj uživali v lokalno pridelanih živilih in tako skrbeli za zdrav način življenja. FOTO
Vzgojiteljice in otroci
Nedavni komentarji