Pot mleka od kmetije do kozarca – EKO PROJEKT

Z otroki smo se pogovarjali  katere živali nam dajejo mleko (krava, ovca, koza). Ponovili smo  tudi živalske družine (npr. krava, bik, teliček…).  Pogovarjali smo se pomembnosti uživanja mleka in mlečnih izdelkov (zdravi zobje, mišice, močne kosti). Na youtubu smo si ogledali posnetek Molža krave in se pogovarjali kaj je pomembno pri molži, kaj potrebujemo, kako so molzli včasih in kako molzejo danes. 

V domačem kraju smo si ogledali kmetijo Gaberšekovih. Pokazali so nam kje imajo krave, s čim jih hranijo, kako skrbijo zanje. Ogledali smo si kako strojno molzejo krave, kje in kako zbirajo mleko, ki čaka na odvoz v mlekarno. Gospodinja nas je pogostila s domačim mlekom in piškoti.  Seveda smo si ogledali še ostale živali na kmetiji, traktorje, stroje in orodje, ki so potrebni, da delo na kmetiji lažje teče.

Ogledali smo si posnetek Firbcologi-Mleko in se pogovarjali o tem, kaj se z mlekom dogaja, ko ga pripeljejo v mlekarno.

Prebrali smo slikanici Liska na potepu in Kaj lahko mleko postane? (S. Makarovič). Degustirali smo različna mleka in mlečne izdelke. V igralnici smo naredili kislo mleko.

Razgibavali in plesali smo na pesem Mleko (Čarovnik Grega), v času počitka pa smo poslušali Zgodbo o kravici Berti in njenem mleku.

Izvedli smo eksperiment Mavrično mleko; iz odpadnega materiala pa smo naredili kravo Lisko s katero bomo sodelovali na nagradnem natečaju Mlekastično! Izberem domače. FOTO

Še enkrat iskrena hvala ga. Magdi in g. Evgenu za lep sprejem in pogostitev.

(Visited 80 times, 1 visits today)